Op pad met de fotograaf

“Even een glimlach!”, zegt ‘ie.
Ik sta met mijn favoriete rode stappers in een laag rottend blad, overdonderd door een overvloed aan schoonheid in goud, koper, zonneschijn en de geur van de natuur in november, terwijl ik mezelf probeer te ontspannen en braaf m’n mondhoeken omhoog trek voor een vriendelijk auteursportret.


Reden voor een glimlach is er wel. Het wonderlijk beschilderde herfstbos sluit naadloos aan bij mijn verbeelding; ik zie bìjna de glanzende schubben van een Neldaniaanse Blauwstaart tussen de bomen door glinsteren.

Ik denk terug aan een zomer - zeventien was ik - waarin ik met mijn schoolvriendin en haar familie ’s avonds de hei achter een Gelderse camping verkende. De jeneverbes, de kleuren die langzaam van paars en groen en blauw
versomberden naar grijstinten terwijl de sterren één voor één aan gingen; de zomerwarmte die verdween in de augustusavond en de stiekeme kalverliefde die de dagen de spanning gaf: die beleving stak een vuur in me aan en gaf me de eerste, prille inspiratie voor de wereld van het verhaal dat nu, ruim twintig jaar later, uit de pers gaat komen rollen.
Twee decennia, maar amper een seizoen verder, ben ik weer dat meisje dat zenuwachtig knippert tegen het licht en de indrukken maar amper verdragen kan. Ik weet dat ik dat meisje blijven zal; ook als het seizoen van goud, koper en zonneschijn overgaat in dat van lila, zilverwit en ijs.

De fotograaf lijkt tevreden. Ik mag zelfs een paar keer ernstig kijken, en dat is me op het lijf geschreven. Straks mag ik gaan kiezen welke plaat geschikt is als auteursfoto.
Als je straks een meisje ziet op de achterkant van een splinternieuw boek, een meisje dat te oud lijkt voor haar dromen en haar sprookjesland; dat meisje ben ìk! En áls ze lacht, ben ik het ook. Want ik weet dat ik hier nooit te oud voor ben - zolang er pennen, papier en tekstverwerkers bestaan, word ik zeventien wanneer ik dat maar wil.

Nog een paar weken, en dan verschijnt mijn boek! Ik probeer je via dit blog een beetje nieuwsgierig te maken naar mijn boek, en je ondertussen op de hoogte te houden van het uitgeefproces, terwijl ik samen met de uitgever en andere betrokkenen de laatste puntjes op de 'i' zet.
Als alles goed verloopt, kan het boek straks onder jóuw kerstboom liggen! Hou me in de gaten!






Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Super gaaf jolande kan n8et wachten dat de boek verschijnt ben wel erg nieuwschierig na je boek veel liefs jellie
Jellie zuidems, op 15-11-18
Leuk dat je meeleeft! Nog een paar weekjes, dan komt het boek uit!
Wat leuk Jolande, ben ook erg benieuwd naar je boek.
want je kunt zo heerlijk vertellen.
lieve groet
Bep Breedijk, op 18-11-18
Dankjewel Bep, wat een hartverwarmende reactie!

Op pad met de fotograaf

Buy Me!

Van Eigen Bodem

Meneer De Echte Schrijver

Het wonderlijke avontuur van Grunko en Zilver

Kattige koeien & een krabbel van Boekscout